Foto: Ingunn Daae Berby, bearbeidet av Tom Brodin
  Utdrag av kapittel 10

Jeg gledet meg til å få den første lønningen min etter at jeg hadde arbeidet ei uke. Men Ali nevnte den ikke med et ord. Heller ikke etter uke nummer to, da jeg var helt sikker på at jeg hadde endel penger til gode.
Selvfølgelig hadde jeg ikke noen ordentlig avtale, men jeg regnet med at Samar og Ali hadde blitt enige om at sistnevnte skulle betale meg. Det var jo han som først og fremst profiterte på arbeidet mitt. Mens han trodde – eller i alle fall lot som – at det var Samar som hadde arbeidsgiveransvaret. Så da jeg etter tre uker spurte om lønn, trakk Ali på skuldrene og slo fast at han hadde ingenting å gi meg.
Jeg ble ikke så veldig bekymret, for jeg regnet med at Samar ville ordne opp. Jeg gledet meg vilt til å få pengene, 50-60 rupees, kanskje. Ja, noe mindre kunne det i alle fall ikke bli. Uten å bekymre meg, stakk jeg bortom hovedavdelingen og fikk meg et skikkelig slag i trynet. Samar fortalte meg at han hadde ikke noe ansvar. Det var Alis. Men han var «hyggelig» mot meg og ga meg 10 rupees, akkurat like mye som en annen gutt, Rahmat, fikk. Det var betaling for den ene uka han hadde vært ansatt hos Samar og broren.
Jeg tuslet ut med seddelen som ikke engang er verd så mye som ei norsk krone og følte at verden falt i grus. Jeg var fortvilt, men gråt ikke. I stedet forbannet jeg gjerrigknarkene stille inni meg og ville helst bare slutte. Men kanskje jeg ikke burde likevel, siden dette kunne være inngangsporten til et yrke. Mange tanker raste gjennom hodet mitt i et eneste kaos. Jeg hadde en anelse om at mye folk hastet til og fra, men jeg enset dem egentlig ikke, der jeg gikk helt innelukket i min egen verden, full av frustrasjon. Det var sommerferie fra skolen, og jeg hadde jobbet fra åtte om morgenen til åtte, halv ni om kvelden. Hver dag bortsett fra fredagen. Det ble atten dager, eller godt over to hundre timer, så godt som uten lønn. Jeg var et barn og burde ha lekt med kameratene mine i stedet – og hvis ikke, skulle jeg i alle fall hatt lønn.
10 rupi for tre ukers arbeid! Hvis vi sier at det tilsvarer 70 øre, og at jeg hadde arbeidet 230 timer, blir det ei timelønn på 0,3 øre.

Kjøp boka.
Bokanmeldelser.
Tilbake.