Foto: Ingunn Daae Berby, bearbeidet av Tom Brodin
  Utdrag av kapittel 12

Vi sto tidlig opp neste dag, og etter en sykkeltur på bortimot en time, på en vei som var ganske trygg da, men som nå er livsfarlig, var vi framme på den riktige adressen. I likhet med en god del av arbeiderne, som alle var hazaraer, var vi for tidlig ute. Den digre porten var stengt, så vi måtte vente litt på sjefen.
Da han kom, kunne han fortelle at han hadde jobb til oss alle fire i møbelfabrikken sin, og at vi kunne få 1.200 i måneden. Dette takket vi alle sammen ja til, uten at vi var helt fornøyde. Men hvis vi arbeidet hardt, så vi for oss at det kanskje var håp om lønnsforhøyelser?
De mest erfarne arbeiderne sveiset stoler, bord, speilrammer, senger blomsterkasseholdere og andre ting av smijern, før sveisepunktene ble påsmurt stålplast for at det skulle bli penere overganger. Og når stålplasten var tørr, ble den pusset med sandpapir. Dermed ble skjøtene så godt som usynlige, før møblene til slutt ble malt. Etter hva jeg har sett på tilsvarende produkter i Pakistan, er sveiseskjøtene vanligvis ganske stygge, så jeg tror metoden vår gjorde produktene våre svært konkurransedyktige i markedet.
Jobben min ble å pusse stålplast, et ganske slitsomt arbeid som gikk hardt utover fingrene mine, særlig langfingeren. Tungt var det også å holde på i timevis, det var nesten så jeg fikk krampe i fingrene. Da var det godt at jeg som yngstemann også hadde enda en jobb. Det var daglig å sjekke hva vi hadde av mat og te, og sørge for innkjøp sånn at vi ikke manglet noe. I denne jobben var en av pliktene også å hente vann og å kjøpe is for å kjøle ned vannet.
Med en times sykkeltur morgen og kveld og en arbeidsdag som varte fra åtte til åtte, bare avbrutt av en matpause klokka ett og tepause like etterpå, pluss enda en tepause rett før arbeidsdagens slutt, ble det lange dager. Derfor var det ikke så rart at de to andre tolvåringene ga seg etter tre, fire dager. Bare den andre Mustafa-en og jeg holdt ut, ganske sikkert fordi vi to trengte pengene mest.

Kjøp boka.
Bokanmeldelser.
Tilbake.